Νιόκι με καπνιστό χοιρινό και φασκόμηλο

nioki

Για 3 άτομα υλικά

Για τα νιόκι

3-4 πατάτες μεγάλες ολόκληρες

1 κούπα αλεύρι

2 κρόκοι αυγών

Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο

Για την σάλτσα

250 γραμμ. καπνιστό χοιρινό κομμένο σε κύβους

2 κ.σ. βούτυρο

1 κ.σ. φασκόμηλο ξερό η φρέσκο ψιλοκομμένο

½ ποτήρι κρασί λευκό

1 σκέλιδα σκόρδο ψιλοκομμένη

5 κ.σ. κρέμα γάλακτος

 

Εκτέλεση

Για τα νιόκι, βράζουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν, τις στραγγίζουμε, τις ξεφλουδίζουμε και τις τρίβουμε στο λεπτό μέρος του τρίφτη. Έπειτα μεταφέρουμε την τριμμένη πατάτα σε ένα μπολ, προσθέτουμε τους κρόκους, το αλεύρι, αλάτι, πιπέρι, λίγο μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη. Αν η ζύμη μας είναι υγρή προσθέτουμε αλεύρι μέχρι να πάρουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε. Στην συνέχεια, αλευρώνουμε μια επιφάνεια, πλάθουμε την ζύμη σε μακρόστενα μπαστούνια στο πάχος μαρκαδόρου και κόβουμε σε μικρά κομμάτια 2 εκατοστών. Αν θέλουμε να δώσουμε στα νιόκι τις χαρακτηριστικές γραμμές, πιέζουμε ελαφρά τα νιόκι περιμετρικά σε ένα πιρούνι. Βράζουμε σε αρκετό νερό με λίγο αλάτι για περίπου 5 λεπτά,μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια . Για την σάλτσα, σοτάρουμε σε ένα τηγανάκι το καπνιστό χοιρινό μέχρι να πάρει ελαφρά χρώμα και προσθέτουμε το σκόρδο. Έπειτα ρίχνουμε το φασκόμηλο, σβήνουμε με το κρασί και ρίχνουμε το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος. Τέλος ρίχνουμε μέσα τα νιόκι, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά ώστε να απορροφήσουν την σάλτσα. Σερβίρουμε με λίγο φασκόμηλο ψιλοκομμένο!

 

Σχολιάστε